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Odax pullus (Forster, 1801)

Butterfish
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Image of Odax pullus (Butterfish)
Odax pullus
Male picture by Caiger, P.

Classificação / Names Nomes comuns | Sinônimos | Catalog of Fishes(Gênero, Espécies) | ITIS | CoL | WoRMS | Cloffa

> Eupercaria/misc (Various families in series Eupercaria) > Odacidae (Cales and weed-whitings)
Etymology: Odax: Greek, odax, = with the teeth (Ref. 45335).
More on author: Forster.

Environment: milieu / climate zone / depth range / distribution range Ecologia

marinhas demersal; intervalo de profundidade 0 - 20 m (Ref. 121916). Subtropical; 35°S - 48°S, 166°E - 179°E

Distribuição Países | Áreas da FAO | Ecossistemas | Ocorrências | Point map | Introduções | Faunafri

Southwest Pacific: New Zealand and probably Australia.

Comprimento de primeira maturação / Tamanho / Peso / Idade

Maturity: Lm 24.6, range 23 - 26.48 cm
Max length : 40.0 cm SL macho/indeterminado; (Ref. 6185); peso máx. publicado: 1.5 kg (Ref. 9258); idade máx. registrada: 11 anos (Ref. 52272)

Biologia     Glossário (p.ex. epibenthic)

Inhabits shallow inshore waters where rocks and brown algae are abundant. Browses on algae and feeds mainly on brown algae Carpophyllum (Ref. 26966), Lessonia spp., and Macrocystis spp. (Ref. 116706).

Ciclo de vida ou comportamento de acasalamento Maturidade | Reprodução | Desova | Ovos | Fecundidade | Larvas

Referência principal Upload your references | Referências | Coordenador | Colaboradores

Gomon, M.F. and J.R. Paxton, 1985. A revision of the Odacidae, a temperate Australian-New Zealand labroid fish family. Indo-Pac. Fish. (8):57 p. (Ref. 6185)

Status na Lista Vermelha da UICN (Ref. 130435: Version 2024-2)

  Segura ou pouco preocupante (LC) ; Date assessed: 18 September 2009

CITES

Not Evaluated

CMS (Ref. 116361)

Not Evaluated

Ameaça para os humanos

  Harmless





Uso pelos humanos

Pescarias: pouco comercial
FAO - Publication: search | FishSource |

Mais informação

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AFORO (otoliths) | Aquatic Commons | BHL | Cloffa | BOLDSystems | Websites from users | Checar Observador de Peixes (FishWatcher) | CISTI | Catalog of Fishes: Gênero, Espécies | DiscoverLife | ECOTOX | FAO - Publication: search | Faunafri | Fishipedia | Fishtrace | GenBank: genoma, nucleotídeo | GloBI | Google Books | Google Scholar | Google | IGFA World Record | MitoFish | Otolith Atlas of Taiwan Fishes | PubMed | Reef Life Survey | Socotra Atlas | Árvore da vida | Wikipedia: Ir para, procura | World Records Freshwater Fishing | Registro zoológico

Estimates based on models

Índice de diversidade filogenética (Ref. 82804):  PD50 = 0.7502   [Uniqueness, from 0.5 = low to 2.0 = high].
Bayesian length-weight: a=0.00692 (0.00267 - 0.01793), b=3.08 (2.86 - 3.30), in cm total length, based on LWR estimates for this (Sub)family-body shape (Ref. 93245).
Nível Trófico (Ref. 69278):  2.1   ±0.0 se; based on diet studies.
Resiliência (Ref. 120179):  Baixo, tempo mínimo de duplicação da população 4,5 - 14 anos (tmax=19; K=0.23; tm=1.2-3.9;).
Fishing Vulnerability (Ref. 59153):  Low to moderate vulnerability (27 of 100).
Categoria de preço (Ref. 80766):   Unknown.
Nutrients (Ref. 124155):  Calcium = 115 [66, 233] mg/100g; Iron = 1.33 [0.81, 2.33] mg/100g; Protein = 18.2 [16.1, 20.5] %; Omega3 = 0.271 [0.168, 0.445] g/100g; Selenium = 22.8 [11.7, 46.8] μg/100g; VitaminA = 8.15 [2.48, 25.89] μg/100g; Zinc = 1.07 [0.77, 1.53] mg/100g (wet weight); based on nutrient studies.